Paja-Akatemia on Leikkiväen pääoma

Paja-Akatemian ideana on tarjota sekä Leikkiväen kävijöille että sidosryhmille tietoa 

  • mielen toiminnasta

  • identiteetistä ja itsetuntemuksesta 

  • kehon ja mielen hyvinvoinnin yhteydestä

  • yhteisöllisyydestä ja vuorovaikutustaidoista.

Leikkiväessä tarjotaan kävijöille kasvua tukevia luentosarjoja eri aiheista, mm. stressistä, rakentavan vuorovaikutuksen prosessista ja myötätunnosta itseä kohtaan. Luentojen lisäksi tiedon omaksumista tuetaan käytännön harjoituksilla. 

Leikkiväen ohjaajien koulutus

Leikkiväen ohjaajilla on pohjakoulutuksena vähintään toisen asteen soveltuva koulutus, monenlaista osaamista ja heitä lisäkoulutetaan erilaisten metodien käyttöön. Tavoitteena on hankkia ohjaajille sellaisia tietoja ja taitoja, joista on kävijöille hyötyä.

Leikkiväessä hyödynnetään eri menetelmiä psykoedukatiivisesti, eli ohjaajien omia tietoja ja työkaluja annetaan aktiivisesti nuorten aikuisten käyttöön. Tällaisia menetelmiä ovat mm. rakentavan vuorovaikutuksen menetelmä sekä EASEL-tunnetaitomenetelmä sekä erilaiset keholliset harjoitukset.

Materiaalit Paja-Akatemian verkkosivuilla

Osana Paja-Akatemia-hanketta kokosimme vuonna 2021 verkkosivuillemme tietoa Leikkiväen toiminnan sisällöistä ja harjoitteista. Nämä sisällöt ovat vapaasti ihan kenen tahansa hyödynnettävissä.

  • Mielen toiminta -osiossa käydään läpi, miten mieli reagoi stressiin ja miten EASEL-tunnetaitomenetelmän toleranssiympyrää hyödynnetään Leikkiväessä stressireaktion käsittelyssä.

  • Itsetuntemus-osiossa kerrotaan, miten Leikkiväessä tuetaan tunteiden säätelyä, tunteita ja tarpeita sekä leimoja.

  • Keho ja mieli -osiossa kerrotaan vagushermosta ja opastetaan, miten kehon kautta voidaan vaikuttaa stressiprosessiin. Osioon on koottu Leikkiväessä käytettyjä kehotietoisuutta vahvistavia ja stressireaktiosta palauttavia menetelmiä.

  • Yhteisöllisyys ja vuorovaikutustaidot -osiossa käydään läpi, miten Leikkiväessä tuetaan osallisuutta ja rakentavaa vuorovaikutusta. Osiossa on myös harjoituksia havainnon ja tulkinnan erosta sekä muutamia esimerkkejä leikin merkityksestä Leikkiväessä.

  • Luovat menetelmät -osiossa kerromme, miten mm. kirjoittamista ja kuvallisia menetelmiä hyödynnetään Leikkiväessä. Ohjaajalla on tärkeä rooli, jotta ryhmän toiminta onnistuu. Olennaisinta on, että kävijät pääsevät kokeilemaan jotain uutta, ja jokaisella on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi itseilmaisun kautta.