Kymmenen aikuista seisoo sisätiloissa ringissä ja heittelee hernepusseja.

Leikkiväestä rohkeutta ja näköalaa omaan elämään

Leikkiväki ry järjestää ryhmätoimintaa 18–29-vuotiaille koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille Helsingissä.

Toiminnan tavoitteena on saada nuorten elämässä aikaan muutos, joka parantaa heidän mahdollisuuksiaan löytää itselleen sopiva koulutus, työ, kuntoutus tai jokin muu mielekäs elämäntapa. Käytämme toiminnassa luovia toiminnallisia menetelmiä: kuvaa, liikettä, draamaa, kädentöitä ja kirjoittamista.

Toimintamme on strukturoitua, yksilölähtöistä ja kävijöille vapaaehtoista. Osa nuorista aikuisista käy Leikkiväessä lähes päivittäin, toiset sovitusti harvemmin.

Ryhmiin hakeudutaan haastattelun kautta. Haastattelussa tutustutaan puolin ja toisin, sekä arvioidaan yhdessä toiminnan vastaamista nuoren tarpeisiin. Ryhmää muodostaessa ohjaajat huomioivat ryhmädynamiikan ja toiminnan oikea-aikaisuuden.

Leikkiväen arvot ja visio

Leikkiväen arvot ovat leikki, kohtaaminen, hyvinvointi ja rohkeus. Me Leikkiväessä ajattelemme, että jokaisella ihmisellä on kykyä luoda hyvinvointia omaan ja toisten elämään. Tähän tarjoamme tukea.

Leikkiväen tavoitteet: omat vahvuudet esiin

Useimmilla Leikkiväen kävijöistä on taustalla mielenterveysongelmia. Haastavat elämäntilanteet ovat moniulotteisia, nuorilla aikuisilla saattaa olla taustalla mm. tukiverkostojen pettämistä, rohkeuden puutetta ja näköalattomuutta. Leikkiväki ry:n tarkoituksena on edistää psyykkistä hyvinvointia ja mielenterveysongelmien kanssa elävien nuorten aikuisten mahdollisuutta elää yhteisönsä täysivaltaisina jäseninä.

Opintojen ja työelämän ulkopuolella oleva nuori aikuinen ei aina hahmota omia mahdollisuuksiaan tulevaisuudessa. Monilla kävijöillä on myös kokemus siitä, ettei ole saanut apua eikä ole tullut nähdyksi palvelujärjestelmässä. 

Leikkiväki tarjoaa nuorille aikuisille ympäristön ja yhteisöllistä ryhmätoimintaa, jossa on turvallista kasvaa yksin ja yhdessä. Kun pallo on hukassa, ihminen tarvitsee tietoa ja tukea, jotta hän voi ymmärtää, miksi oma elämä on siinä tilanteessa kuin on. Leikkiväestä saa tietoa ja tukea, joiden avulla nuori aikuinen voi löytää elämäänsä uusia näköaloja. Tarjoamme ravinteikkaan alustan kasvattaa rohkeutta tulevaisuuteen.

Käytämme toiminnassamme luovia menetelmiä, jotka tukevat mm. stressireaktiosta palautumista, lisäävät itsetuntemusta ja kehotietoisuutta ja auttavat oman äänen löytämisessä. Tuki on monentasoista, matalankynnyksen tuesta työelämään palaavien starttivalmennukseen.

LEIKKIVÄEN KÄVIJÄ SAA:

  • tietoa (esimerkiksi mielen toiminnasta, kehosta, stressinsäätelystä, työelämästä)

  • taitoja (mm. itsetuntemuksen ja -ymmärryksen vahvistamiseen)

  • konkreettista apua monenlaisissa arkisissa haasteissa

  • toivoa ja rohkeutta tarttua asioihin

  • turvallisen yhteisöllisen ryhmän, jossa saa olla oma itsensä

  • tilaa ja aikaa rauhassa tutustua itseensä ja katsoa laajalle.

LEIKKIVÄEN TOIMINNAN TAVOITTEET:

  • Tietoisuus omista uskomuksista, tunteista ja tarpeista lisääntyy ja niiden yhteys mielen pulmiin alkaa avautua.

  • Nuoren aikuisen fyysinen terveys vahvistuu, ja päivärytmistä tulee säännöllisempi. Tehtävistä ja töistä suoriutuminen helpottuu.

  • Arjen asiat alkavat sujua ja yhteiskunnan tarjoamien palveluiden hyödyntäminen helpottuu.

  • Käsitys yhteiskunnasta monipuolistuu ja nuori aikuinen näkee itsensä yhä enemmän osana yhteisöä ja yhteiskuntaa.

  • Kävijän kokema yksinäisyys vähenee. Vuorovaikutustaidot vahvistuvat ja itseilmaisu lisääntyy.

  • Toiveikkuus lisääntyy. Nuori aikuinen alkaa suuntautua työhön, koulutukseen, kuntoutukseen tai löytää muun mielekkään elämäntavan.

Leikkiväki rakentaa iloa elämään leikin kautta 

Leikki on elintärkeää lapsen kehitykselle, mutta leikkitutkijoiden mukaan leikin puuttuminen elämästä on riski ihan kaikenikäisten mielenterveydelle. Leikkitutkija Stuart Brownin mukaan leikki vähentää stressiä ja on myös aikuiselle jopa yhtä tärkeää kuin uni. Leikin puute tekee meistä kärttyisiä ja joustamattomia. Stuartin mukaan leikin vastakohta ei ole suinkaan työ, vaan masennus.

Vaikka tietäisimmekin leikin hyödyt, leikkiminen on monille aikuisille vierasta ja vaikeaa. Kasvaessamme unohdamme kyvyn heittäytyä hassuttelemaan kehollamme ja keksimään mielikuvituksellisia juttuja. Kontrolloimme itseämme ja muita tiukasti.

”Jos elämän ottaa liian vakavasti, ihminen hyytyy”

– Seija Tanskanen, Leikkiväen perustaja

Leikin kyljessä kulkee aina ilo ja nauru. Yhteinen nauru on palauttavaa ja ilo tekee meille kaikille hyvää. Leikkiväessä nauramme sekä itsellemme, hauskoille tilanteille että turvallisesti myös toisillemme. Leikin ja heittäytymisen edellytys on aina turvallinen ympäristö. Leikkiväessä saa tuntea ja näyttää tunteita, ilman että lässytetään.

”Yksi nuori sanoi, että ohjaajilla leviää pakka viimeistään torstaina, usein se alkaa jo keskiviikkona… ne sekoo viikonloppua kohti. Totta! Ja me vedetään kaikki siihen iloon mukaan.”

 – Ninja Kuosmanen, ohjaaja

Haluatko lukea lisää meistä?

Tutustu seuraavaksi ryhmätoimintaamme tai vilkaise Leikkiväen Toimintakertomusta 2021.

Jos käyttämämme metodit ja Leikkiväen toiminnan sisällöt kiinnostavat, siirry Paja-Akatemian sivulle. Olemme koonneet verkkoon keväästä 2021 lähtien mm. konkreettisia esimerkkiharjoituksia Leikkiväen toiminnasta. Toivomme niistä olevan apua ja inspiraatiota muillekin, jotka kohtaavat haastavassa elämäntilanteessa olevia nuoria aikuisia.