Leikkiväen kävijöitä, etummaisena punatukkainen tyttö istuu lattialla ja hymyilee.

Leikkiväki järjestää ryhmätoimintaa nuorille aikuisille

Leikkiväki tarjoaa nuorille aikuisille turvallisen yhteisöllisen ryhmän, strukturoitua ryhmämuotoista toimintaa sekä yksilöllistä tukea*. Kallion ja Malmin toimipisteet ovat auki tiistaista perjantaihin syyskuuta ja joululomaa lukuun ottamatta. Kävijöille tarjotaan kasvislounas, jonka suunnitteluun ja valmistamiseen nuoret voivat osallistua.

Päivän aikataulu

  • 9.45 Ovet avataan. Osa kävijöistä tulee kahville ohjaajien kanssa.

  • 10.00 Kehon herättelyä, esimerkiksi naputtelua ja venyttelyä.

  • 10.15 Aamupiiri.

  • 10.40–12 Ryhmässä tekemistä, esimerkiksi kuvallisen tekemisen äärellä.

  • 12–13 Lounastauko ja vapaaehtoinen rentoutushetki.

  • 13–14.30 Ryhmässä tekemistä, esimerkiksi pajatöitä.

  • 14.30 Loppupiiri.

  • 15.30 Ovet suljetaan.

Aamupiiri ja loppupiiri

Aamu- ja loppupiirissä ollaan koolla kaikki yhdessä. Piirissä on aina jokin teemakysymys tai -aihe, vaikka ”jos olisit kasvi, millainen olisit” tai ”mikä on tyypillisin roolisi ryhmässä”. Aamupiirin ja loppupiirin tehtävä on varmistaa, että jokaisella on ainakin kaksi kertaa päivässä mahdollisuus kuulla muita ja kertoa myös omalla vuorolla jotakin. Kysymykset saattavat myös johdattaa päivän teemaan, auttaa toisiimme tutustumista tai tarjota mahdollisuuden puhua yhteisistä ilmiöistä.

Osallistuminen kysymyskierroksiin on vapaaehtoista. On hyväksyttyä omalla vuorollaan vastata ”mietin ja vastaan myöhemmin” tai sanoa suoraan ”ohi”.

Ryhmässä tekeminen

Ryhmien sisältöjä järjestetään erilaisista teemoista sekä kävijöiden kiinnostuksen että ohjaajien omien vahvuuksien pohjalta. Ryhmässä tehdessä voi kokonaan unohtaa ”sairaan roolin”: ei tarvitse keskittyä omaan elämäntilanteeseen, vaan kävijä saa parhaimmillaan taukoa koko muusta elämästään. Mitään ei myöskään tarvitse osata valmiiksi, vaan toiminnan keskiössä on kokeilu, ajatusten herättely ja tekemisen tutkiminen.

Useimmat sisällöt ovat luovia ja hyödyntävät mielikuvitusta. Leikkiväessä on ollut mm. liikeryhmä, kuvaryhmä, musiikkiryhmä, kirjoittamisryhmä ja vuorovaikutusryhmä. Unelmaryhmä eroaa hiukan muista ryhmistä, sillä sen ideana on asettaa itselle jokin henkilökohtainen tavoite, jota kohti kulkea ryhmän avulla. Tavoite voi olla vaikka kodin siivoaminen, gradun loppuun tekeminen tai jokin itsestä huolehtimiseen liittyvä asia. Ryhmässä mietitään askeleet tavoitteen saavuttamiseksi ja ryhmältä voi aina pyytää tukea. 

Tutustu menetelmiin, joita käytämme toiminnassamme Paja-Akatemia-osiossa.

Yksi ryhmä on myös kerran viikossa oleva yhteistoimisto, jossa kävijät voivat edistää itselleen tärkeitä arjen asioita tai projekteja. Ryhmä aloitetaan kierroksella, mitä kukakin on tekemässä ja millaista tukea siihen mahdollisesti tarvitsee. Usein huomataan, ettei asioiden kanssa olla yksin, vaan ryhmässä useampi saattaa olla saman hakemuksen äärellä. Esimerkiksi toimeentulotukihakemuksen täyttöä voidaan tehdä myös yhdessä. Ohjaajilta on samalla mahdollisuus saada yksilötukea monenlaisiin arkisiin juokseviin asioihin, esimerkiksi Kela-lomakkeiden täyttämiseen tai lääkäriajan varaamiseen.

Pajatyöt

Pajatöissä tehdään monenlaisia asioita ja opitaan uutta, esimerkiksi kädentaitoja, ompelua, taideprojektin tekoa tai vaikka miten valmistetaan painotyynyjä. Pajatöissä on turvallista vierailla omalla epämukavuusalueella ja myös oivaltaa, millaisia vahvuuksia itsellä ja muilla on. Pajatöitä tehdään yhdessä ryhmänä ja ohjaajat ovat mukana tukena.

Osana pajatöitä huolehditaan myös yhteisten tilojen viihtyvyydestä ja siisteydestä.

Leikkiväki Kallio

  • Ryhmä lokakuusta toukokuuhun (8 kk)


  • Kesäklubi, kesäkuusta elokuuhun (3 kk)


Leikkiväki Kallio toimii Suonionkadulla asuinrakennuksen katutasossa Kallion kirkon kupeessa. Kallion ryhmiin otetaan uusia kävijöitä noin 12 kesäisin ja syksyisin. Toiminnassa on mukana myös aiemmilta pajakausilta jatkavia nuoria. Päivittäin pajalla käy noin 15–20 nuorta aikuista. Kallion ohjelma koostuu teemapäivistä, pajatöistä ja monenlaisista luovista ryhmäsisällöistä. Kävijöille on tarjolla tukea arjen asioiden hoitoon ja omien tavoitteiden löytämiseen ja saavuttamiseen.

Leikkiväki Malmi

  • Malmin ryhmä, lokakuusta toukokuuhun (8 kk)


  • Kesäklubi, kesäkuusta elokuuhun (3 kk)


Leikkiväki sai toisen toimipisteen, kun Leikkiväki Malmi aloitti vuonna 2019. Malmin Leikkiväki toimii yhteisissä tiloissa Kaupunkiolohuone Kohtauksen kanssa Ylä-Malmin torin kupeessa. Malmin Leikkiväessä ryhmän maksimikoko on 20. Malmilla on runsaasti leikkiä, draamaa sekä kirjoittamista ja kuvallista ilmaisua. Kävijöille on tarjolla tukea arjen asioiden hoitoon ja omien tavoitteiden löytämiseen ja saavuttamiseen, retkiä sekä muuta ryhmässä yhdessä tekemistä.

Verkkotoiminta

Leikkiväki on aloittanut syksyllä 2021 Verkkoväki-pienryhmän, joka tarjoaa säännöllistä toimintaa verkossa. Verkossa aloittavien ryhmään otetaan 6–8 nuorta aikuista. Tavoitteena on, että osallistujat siirtyvät vähitellen kasvokkaiseen toimintaan, yksilölliset tarpeet huomioiden.

*Yksilöllinen tuki

Osana Leikkiväen toimintaa ohjaajat tarjoavat myös yksilöllistä tukea kävijöille. Tuen tavoitteena on mahdollistaa nuoren osallistuminen ryhmätoimintaan. Välillä tuki saattaa ulottua pajan ulkopuolelle esimerkiksi tukihenkilötehtäviin esimerkiksi verkostopalaveriin, asuntoasioihin tai terveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Tyypillisimmät yksilöllisen tuen tilanteet ovat kuitenkin sellaisia, joita voidaan ratkoa osana muuta toimintaa, kuten yllä mainitussa yhteistoimistoryhmässä.

Hae mukaan toimintaan!

Leikkiväen 8 kuukauden ryhmät eri toiminnoissa alkavat lokakuun alussa ja kestävät toukokuun puoliväliin saakka. Ryhmiin voi hakeutua elokuusta syyskuuhun. Kallion ja Malmin Kesäklubit alkavat kesäkuun alussa ja kestävät elokuun loppuun saakka. Kesäklubille voi hakea huhti-toukokuussa. Voit tulla myös vain tutustumaan ja kuulemaan toiminnasta lisää paikan päälle.

Toimipisteiden yhteystiedot löydät täältä.