Kuva ylhäältä, nuorella aikuisella kädet sylissä.

Keho vaikuttaa mieleen ja mielentila kehoon 

Monet eri toimintamuodot ja metodit Leikkiväessä lisäävät kehotietoisuutta. Kehotietoisuudessa ei ole kyse vain yhdestä tai kahdesta menetelmästä, vaan ajatuksesta koko toimintamme taustalla: keho ja mieli ovat yhtä. Mielen tilat heijastuvat kehoon ja kehon jännitykset puolestaan vaikuttavat mieleen, ajatteluun ja uskomuksiin.

Mielen haasteisiin voi vaikuttaa muuttamalla kehon tilaa. Toisaalta kehon tilaan on mahdollista vaikuttaa muuttamalla ajattelua, tekemällä havaintoja ja valitsemalla huomion kohteet tietoisemmin.

“Uskon, että keholla on pyrkimys tasapainoon, mutta joskus se tarvitsee siinä apua.”

– Susanna Koljonen, kehoterapeutti, ohjaaja

Leikkiväessä käytettyjen kehollisten harjoitusten tavoite on palauttaa kehoa stressireaktiosta. Stressaavaa kokemusta voidaan muuttaa kehon kautta ja stressaavia tilanteita voidaan kokea uudella tavalla.

Vinkki! Tutustu käyttämiimme menetelmiin: rullaa linkkilistaan tämän sivun lopussa.

Kehollisten menetelmien tavoite on aktivoida vagushermoa

Leikkiväessä ohjataan kehollisia harjoituksia ja palautumistreenejä. Näiden tarkoituksena on lisätä läsnäoloa tässä hetkessä, rentouttaa, tuoda turvaa omassa kehossa sekä aktivoida vatsanpuolesta vagushermoa.

Vagushermo, eli kiertäjähermo, on ihmiskehon tärkein parasympaattinen hermo ja kehon palautumisjärjestelmän pääkytkin. Harjoitusten avulla keholle annetaan viesti siitä, että “mä olen turvassa”. 

Etenkin syvä ja rauhallinen palleahengitys aktivoi vagushermoa. Vagushermoon voi vaikuttaa myös monilla muilla keinoilla, esimerkiksi liikkeellä, hieronnalla, laulamalla, nauramalla ja luovilla toiminnoilla.

Lue lisää vagushermosta esimerkiksi Ylen artikkelista 12.12.2020 tai Disso ry:n artikkelista

Rauhalliset ohjaajat ja tuttu ryhmä ympärillä luovat turvallisen tilan kokeilla uutta ja herkistyä kuuntelemaan itseään. Leikkiväen toiminta voi kannustaa jopa kokeilemaan ja omaksumaan itselleen uusia toimivia rutiineja.

Leikkiväen kävijät ovat kokeneet harjoituksilla olevan paljon positiivisia vaikutuksia. Tietoisuuden lisäämistä voi seurata voimaantuminen ja toimijuuden vahvistuminen.

Parhaimmillaan Leikkiväen tarjoamat menetelmät vahvistavat kävijöiden keho–mieli-yhteyttä, lisäävät tietoisuutta itsestä sekä uskallusta kokeilla ja kuulostella, mitä minussa tapahtuu. 

“Olen tunnistanut tunteiden ja kehon välisen suhteen. Olen huomannut, että itsensä normaaliksi kokeminen on mahdollista. Kehosta on tullut väline omien tarpeiden havainnointiin. Itsetutkiskelu on alkanut kiinnostaa, kun ymmärtää tunnekirjon olevan viestejä, eikä pieneksi ja epäkelvoksi tekijä. Kehosta on tullut turvasatama ja se lähettää kirjeitä, joiden kieli on vielä toistaiseksi tuntematon.”

– Leikkiväen kävijä

Ohjaamme tekemään vain sen verran, mikä itsestä tuntuu hyvältä

Monelle ihmiselle oma keho on turvapaikka. Tällöin ihmisen on helppo tiedostaa itsensä ja kehonsa. Kun he tekevät esimerkiksi käsihierontaa itselleen, he tiedostavat itsensä sekä hierojana että hieronnan vastaanottajana. Jos keho–mieli-yhteys on katkennut, tarvitaan paljon tukea, jotta ihminen osaisi ja voisi keskittyä vaikka ihan hengittämiseen.

Kehoon voi jäädä jumiin paljon tunteita. Leikkiväen tavoitteena ei ole nostaa pintaan suuria traumoja tai tunnekuormia. Pitkittyneestä stressitilasta palautuessa monesti kuitenkin nousee erilaisia tunteita pintaan ja niiden käsittely on välttämätön osa palautumisprosessia. Annamme Leikkiväessä tietoa tästä prosessista sekä tarjoamme konkreettisia välineitä selvitä. Ohjaamme myös tarvittaessa ammattimaisen keskustelutuen piiriin, jos pintaan nousee enemmän käsiteltävää.  

Nuoria aikuisia ohjataan harjoituksissa tekemään vain sen verran, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Jokainen tekee harjoituksia yksilöllisesti, askel kerrallaan itseään kuunnellen kannustavassa ja turvallisessa ilmapiirissä.

Ohjaamme kuuntelemaan itseään ja tiedostamaan ne tunteet, joita liikkeet nostavat esiin. Joskus ihan pieni liike saattaa yhtäkkiä herättää rajun tunteen. Meidän tehtävämme on kertoa, että se on ihan ok, et tee mitään väärin. Näin meidän keho vain toimii.” 

– Iiris Jalkanen, ohjaaja

Leikkiväessä käytetyt kehomenetelmät

Leikkiväen ohjaajat täydentävät jatkuvasti osaamistaan eri kehomenetelmistä. Yksi Leikkiväessä käytetyistä metodeista on TRE (Tension/Trauma Releasing Excercises) – voit lukea menetelmästä lisää TRE Finlandin sivulta. Sertifioitujen menetelmien lisäksi Leikkiväessä on käytössä paljon matalan kynnyksen harjoituksia, jotka on poimittu ja joita on johdettu laajasta kehomenetelmien kirjosta.

Työskentelytapa Leikkiväessä on psykoedukatiivinen. Ohjaajat sekä ohjaavat harjoituksia Leikkiväen kävijöille, mutta lisäksi he jakavat tietoa ja opastavat kävijöitä omaksumaan harjoituksia ja menetelmiä oman arjen avuksi. Tavoitteena on auttaa nuorta tutkimaan omaa kehoa ja vireystilaa sekä löytämään itselleen sopivia muotoja liikkua ja palautua.

Olemme koonneet joitakin Leikkiväen käyttämiä menetelmiä Paja-Akatemian sivuille. Toivottavasti näistä on iloa laajemminkin!